Home » Almelo » Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden


Al in 1236 is er sprake van een burchtkapel in Almelo, toen nog als onderdeel van de parochie Ootmarsum. Het koor van de protestantse Grote Kerk stamt uit de 15e eeuw, het schip is in 1733 gebouwd. In de 18e eeuw werd de torensprits geplaatst door gravin Sophia Juliana von Castell Rüdenhausen. Lange tijd hebben twee van Bentheimer zandsteen gemaakte pilaren voor de toegangsweg naar de kerk gestaan, met daarop de wapenschilden van Van Rechteren Limpurg en Almeloeang. Deze zijn in 1884 verplaatst naar de drie kilometer lange oprijlaan van het kasteel. Halverwege deze Gravenallee is een tolhuis en kan een rondwandeling gemaakt worden door de bossen, waarin zich ook de grafkelder van Van Rechteren Limpurg bevindt.

Reliëf met het wapen van Adolph Frederik Lodewijk graaf van Rechteren Limpurg.
Reliëf met het wapen op een bijgebouw van Huis Almelo aan de Gravenallee in Almelo.

De Bleek

In de buurt van het vroegere bleekveld en de voormalige Bleekweg ligt stadskerk De Bleek. Dit in 1927 voltooide gemeentelijke monument is een kruiskerk met zadeldak. De bouw van de kerk werd bekostigd door de vrijzinnige protestanten in Almelo (Vereniging van Vrijzinnig Godsdienstigen). Bijzondere glas-in-loodramen die in late art-decostijl versieren de kerkzaal.

De geogotische stijl opgetrokken Rooms-Katholieke Georgiuskerk werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw. Deze door Wolter te Riele ontworpen kerk is 3 november 2009 verheven tot basiliek. In de volksmond wordt de kerk "de Sjors" genoemd.

Achter de Sjors ligt de Westeres, de oudste sociale woningbouw-wijk van Almelo. Deze pittoreske wijk is grotendeels in de Eerste Wereldoorlog gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging Volksbelang en werd later overgenomen door woningstichting Sint Joseph. De straten zijn opgebouwd uit een steeds veranderende combinatie van een aantal woningtypen, waarbij sommige woningtypes maar 1 keer voorkomen. Plannen uit 2008 om de wijk af te breken en te vervangen voor (duurdere) eigentijdse bouw werd na veel protest, en mede vanwege de economische recessie, van tafel geveegd.

De Riet

In 1914 is begonnen met het tuindorp De Riet en sinds 1926 heeft deze wijk een eigen treinstation, Almelo De Riet. Het gros van de woningen is tussen de twee wereldoorlogen gebouwd en bestaat uit goed onderhouden, kleine huisjes in een zeer kenmerkende bouwstijl.