Home » Borne » Geschiedenis

Geschiedenis


De eerste officiele vermelding van Borne is in 1206 . Middels een akte verkreeg de bisschop van Utrecht van de abt van Ruinen onder andere de zeggenschap over de kerk en de daarbij behorende rechten en opkomsten te Burgunde, zoals het toen genoemd werd. In 2006 was de akte aanleiding voor viering van het achthonderdjarig bestaan van Borne. In de late Middeleeuwen en gedurende de Reformatie had De havezate Weleveld een grote invloed op het dorp.

Kaart borne 1868.
Kaart uit 1868 van Borne en omgeving.

God van Borne

Tot aan het begin van de 19e eeuw was Borne een eenvoudig plattelandsgemeente met weinig welvaart. De oprichting van een bedrijf in 1828 bracht hier verandering in. Dit door de Duitse jood Salomon Jacob Spanjaard opgezette bedrijf groeide uit tot één van de vele textielfabrieken in de regio Twente.

In de eerste decennia van de twintigste eeuw leidde leidde Jacob Spanjaard de fabriek en verwierf de bijnaam 'God van Borne'. Een groot deel van de (mannelijke) bevolking was rond 1920 werkzaam bij de firma Spanjaard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam groot deel van de familie Spanjaard kwam om. De fabriek sloot in 1973 de deuren en daarmee kwam een einde aan de productie van de bekende Teddy-luiers, Cinderella-lakens en Kenmore-overhemden.

Eerste Electriciteitcentrale

Borne was in 1895 de eerste plattelandsgemeente in Nederland met een eigen elektriciteitscentrale en elektrische straatverlichting. De centrale werd gesticht door Rento Hofstede Crull en was de basis voor de latere IJsselcentrale.