Home » Dinkelland » Denekamp

Denekamp


Denekamp is ontstaan op een plek waar de nabijgelegen Dinkel geen overstromingsgevaar meer bracht. Het waren de die er rond 200 na Christus een nederzetting aanlegden.

Naamsvermelding

De eerste vermelding is te vinden rond 933 na Christus, dan nog als het dorp als Daginghem. Weliswaar zijn de Deense Vikingen in deze periode actief in de regio maar de naam stamt af van de Saksische naam Dago of Dano. In 1385 wordt het dorp vermeld als Degeninchem, en in 1677 als Degenkamp. Het kerspel Denekamp bestond uit de hechte, vaak gesloten buurschappen Denekamp, Noord Deurningen en Beuningen dat tegenwoordig onder Losser valt.

Centrale kerk

Rond de 15e eeuw stonden er nauwelijks 100 huizen in Denekamp, het was een betrekkelijk klein opgetrokken langs een enkele dorpsstraat in de nabijheid van een kerk. Deze kerk was in de 13e eeuw opgetrokken uit Bentheimer zandsteen en gewijd aan de heilige Nicolaas. Nog steeds is de kerk, met de later aangebouwde toren, het centrum van het dorp. Het Rooms-Katholieke geloof is ook nu nog goed merkbaar en in omgeving liggen bovendien enkele kloosters. De franciscanessen van Denekamp vormen zelfs een aparte congregatie. Kardinaal Johannes Willebrands verbleef aan het einde van zijn leven in deze congregatie.

Natuur en landgoederen

De gemeente ligt aan de mooi stromende rivier de Dinkel en er is veel natuurschoon in de omgeving. Het landgoed rondom Huis Singraven dat gebouwd is in 1415 geeft aan de plaats een speciale uitstraling. Nabij ligt de historische watermolen het Singraven. Daarnaast staan er nog twee windkorenmolens in Denekamp, de Borgelinkmolen en de Nieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen.

Schilderij watermolen Singraven.
De watermolen van Singraven geschilderd door Jacob van Ruysdael rond 1650.

Natura Docet Wonderryck

Provinciaal Natuurhistorisch museum Natura Docet werd in 1911 gesticht door de dorpsonderwijzer meester Bernink en staat ruim 90 jaar op de huidige locatie. Het is daarmee het oudste museum van dit soort in Nederland. De afgelopen jaren is het museum gerenoveerd en opnieuw ingericht. Sinds 2006 is er een zogeheten belevingstuin met verschillende biotopen ingericht op een buitenterrein van ongeveer anderhalve hectare.

Oude Twentse gebruiken

De liefde voor oude folklore is goed zichtbaar in het dorp. Klootschieten en midwinterhoornblazen zijn erg populair. In goed besneeuwde winters is er de mogelijkheid om in de omgeving van Denekamp te langlaufen over diverse uitgezette routes.

In het voorjaar vinden in Denekamp de traditionele paasgebruiken plaats. Dit begint met het eiergaddern op Palmzondag en vervolgens het hout halen op paaszaterdag. Op eerste paasdag vinden het paastaak slepen en het paasvuur plaats.