Home » Enschede » Cultuur

Cultuur


Kenmerkend voor de muzikale cultuur van Enschede tot 1945, en tot op zekere hoogte tot de jaren 1960, was de samenwerking in het Nederlandse-Duitse grensgebied. Vooral in de overgangsperiode na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelen Enschede en Gronau nauwe en succesvolle culturele samenwerking, veelal gericht op strijkkwartetten, salon orkesten. Vandaag de dag ziet Enschede zichzelf als een Muziekstad met een nieuw Muziekkwartier en de vele muziekverenigingen.

Regelmatig vinden op de Oude Markt evenementen plaats, zoals Beach Volleybal, de Proefeet, International Jazzfestival Enschede en het Grolsch Summer Sounds. Er zijn ook enkele poppodia, zoals Atak, Jazzpodium de 'Tor' en Cafe Rocks aan de Hofstraat met het kleinste podium van Twente, en het NiX Podium aan de Everhardt van der Marckstraat. Voor homoseksuelen is er het uitgaanscentrum 't Bölke, dat een discotheek, een café en een sauna omvat.

Tevens worden er meerdere festivals jaarlijks georganiseerd. Zo heeft de stad een meerdaags multimediaal kunstfestival GOGBOT in het centrum van Enschede en het dancefestival Freshtival op het Rutbeek, gedurende het jaar zijn er Culturele Zondagen.

Terrassen op de Oude Markt.
Enschede omstreeks 1570 door Jacob van Deventer.

Enschede kent de op een na oudste marathon van Europa, en de oudste marathon van Nederland: de Marathon van Enschede. Deze wordt jaarlijks gelopen sinds 1947. In 2010 is er een nieuw parcours. Jaarlijks is Enschede daarnaast de finishplaats van de Batavierenrace. De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop met achteraf het grootste studentenfeest van de Benelux. De race loopt van Nijmegen naar Enschede. Jaarlijks doen er meer dan 8.000 studenten uit heel Nederland mee aan dit evenement.