Home » Enschede » Geografische ligging

Geografische ligging


Enschede ligt in de Overijsselse streek Twente op enkele kilometers van de Nederlands-Duitse grens. De dichtstbijzijnde plaats in het westen is Hengelo, en de naburige plaats in het oosten is het Duitse Gronau, in het noorden is Oldenzaal, de dichtstbijzijnde plaats in het zuiden is Haaksbergen. Enschede vormt ruimtelijk gezien met Hengelo, Borne en het Duitse Gronau (Westfalen) een agglomeratie met bijna 400.000 inwoners.

Enschede heeft een haven aan een eindpunt van het Twentekanaal. Over de weg is de stad verbonden met de A 35/35 N, een tak van de Nederlandse A1. Zuidelijk leidt de N 18 naar Doetinchem en in het oosten de 54 B naar Münster.

Het centraal station van Enschede is een zogenaamd dubbel kopstation. Aan de ene kant zijn er snelle intercity verbindingen naar Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en stoptreinen naar Almelo, Zwolle en Deventer. Aan de Duitse zijde vertrekt een uursdienst naar de Duitse steden Münster en Dortmund. De busdienst strekt zich via een dicht netwerk uit naar alle delen van de stad. Via streekbussen zijn steden en dorpen in de wijde omtrek te bereiken. Ten noorden van Enschede ligt het voormalig militair vliegveld Enschede Aiport.