Home » Haaksbergen » Cultuur

Cultuur


De afgelopen jaren werden in Haaksbergen regelmatig de eerste Nederlandse marathonschaatswedstrijd van dat jaar op natuurijs verreden. Op 25 augustus 1996 vond in Haaksbergen het Europees Schutterstreffen plaats, waarbij duizenden schutters van schuttersgilden uit heel Europa elkaar ontmoetten.

Molen De Korenbloek

De Korenbloek werd in 1798 gebouwd als stellingmolen. De stelling in 1888 vervangen door een belt en werd de molen dus een beltmolen. In de 20e eeuw raakte de molen in verval en kwam het in handen van de gemeente Haaksbergen die de molen in 1966 liet restaureren. Plannen om de molen te verplaatsen vanwege een verslechterde molenbiotoop werden uiteindelijk in de kast gezet. In 1991 werd de molen op zijn oorspronkelijke plek opnieuw gerestaureerd en weer van een stelling voorzien, iets hoger dan de vroegere stelling. Een vrijwillig molenaar laat de molen regelmatig draaien.

Museum Buurtspoorweg

Tussen Haaksbergen en het Enschedese dorp Boekelo exploiteert Stichting Museum Buurtspoorweg (MBS) een museumspoorlijn. De stichting werd op 21 februari 1967 opgericht en verkreeg op 23 juni 1989 als eerste spoorwegmaatschappij naast de Nederlandse Spoorwegen, een vervoersconcessie voor het baanvak Haaksbergen – Boekelo. Een mijlpaal werd tijdens het pinksterfestival in 2009 bereikt door het indienststellen van loc 2. Voor het eerst werd met vijf eigen stoomlocomotieven gereden.

MBS tussen Haaksbergen en Boekelo.
Replica van een oude trein tussen Haakbergen en Boekelo.

Op het moment beschikt de MBS over vijf bedrijfsvaardige stoomlocomotieven, en zeven bedrijfsvaardige diesellocomotieven. Daarnaast is er een uitgebreide collectie van kleine Nederlandse diesellocomotieven die bij NS dienst hebben gedaan.