Home » Hellendoorn » Cultuur en Landschap

Cultuur en Landschap


Binnen de gemeente grenzen bevinden zich waardevolle natuurgebieden zoals het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, het Reggedal met de rivier de Regge en de veengebieden met schaapskooi en heide. Beeldbepalend is tevens het kleinschalige, charmante agrarische landschap met z’n karakteristieke boerderijen.

Sallandse Heuvelrug

De dorpen Nijverdal en Hellendoorn liggen aan de voet van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Nijverdal is de grootste kern.

Foto uitzicht Sallandse Heuvelrug.
Natuurgebied De Sallandse Heuvelrug heeft prachtige heide en veengebieden.

Over Hellendoorn komen we de eerste schriftelijke melding tegen in 1078, toen nog vermeld onder de naam ‘Hellender’. Tijdens een wandeling door de schilderachtige straatjes is het verleden is nog tastbaar in het dorp Hellendoorn. Enkele musea zijn onder gebracht karakteristieke, historische gebouwen.

d’Oale Griezen

De dorpskerk van Hellendoorn, ‘d’Oale Griezen’, staat in het midden van het dorp en was in vroeger tijden grijs gestuct. Het merendeel van de huidige kerk dateert uit 1150. Bij herstelwerkzaamheden ontdekte men onder de stuclaag de bijzondere bakstenen en besloten werd deze niet langer meer te bedekken. De bijnaam, de oude grijze, bleef echt gewoon bestaan. De kern Hellendoorn telt ongeveer 5000 inwoners.

Avonturenpark Hellendoorn

Grote bekendheid heeft Hellendoorn gekregen dankzij het in 1936 opgezette theehuis Ons Ideaal, wat uitgroeide tot het Avonturenpark Hellendoorn.

Ansichkaart speeltuin Elf Provincien.
Speeltuin de Elf Provincien is de voorloper van het huidige Avonturenpark Hellendoorn.

Caraco ijsfabriek

Verder is staat in het dorp een ijsfabriek, die tot 1996 het bekende ijsmerk Caraco maakte. Unilever nam deze fabriek over in 1985 overgenomen en produceert er de merken Ben & Jerry's, Hertog en Ola. De geschiedenis van Caraco is te vinden in het bakkerij- en ijsmuseum.