Home » Hof van Twente » Delden

Delden


Delden verwierf stadsrechten in 1333 en groeide in de eeuwen daarna uit tot een klein vestingstadje met twee stadspoorten: de West- of Goorsepoort en de Oost- of Woolderpoort. Op de door Jacobus van Deventer gemaakte kaart is Delden goed zichtbaar.

Oude stadskern

Veel van de bouwwerken zijn in de loop der tijd goed bewaard gebleven en vele zijn vakkundig gerestaureerd. Hierdoor is er een prachtige oude stadskern in Delden met meer dan zeventig monumenten. Van de oorspronkelijke vestingwerken zijn echter geen restanten overgebleven.

Landgoed Twickel

Vlak bij de stad ligt landgoed Twickel dat zijn oorsprong heeft in 1347. In het centrum van dit grootste particuliere landgoed van Nederland staat het kasteel Twickel. De eigenaren van Twickel hebben altijd veel met Delden te maken gehad en voor de stad gedaan.

De kenmerkende watertoren is door een heer van Twickel gebouwd, en ook hadden de heren van Twickel het patronaatsrecht van de kerk in Delden. Door heel Delden is de band tussen dorp en kasteel voelbaar. Naast het kasteel omvat het landgoed grote tuinen en bijgebouwen.

Monumenten

Overige monumenten met een grote historische waarde, museumboerderij De Wendezoele, de Noordmolen, de Houtzaagmolen, het Zoutmuseum, de Oude Blasiuskerk en de RK Blasiuskerk zijn zeker een bezoek waard.