Home » Hof van Twente » Diepenheim

Diepenheim


Diepenheim is één van de acht middeleeuwse steden in de Twente streek. Het is ontstaan in de heerlijkheid Diepenheim, die aanvankelijk in bezit was van de Heren van Diepenheim maar door een huwelijk in de tweede helft in handen kwam van de graven van Dahl. In 1331 werd de heerlijkheid verkocht aan de bisschop van Utrecht.

Kerkelijk dynamiek

De kapel van Huis Diepenheim werd in 1224 verheven tot parochiekerk en de grond welke bij de kerk hoorde afgescheiden van de parochie Markelo, waar Diepenheim tot dan kerkelijk toe behoorde. De kerk doet sinds de 17e eeuw dienst als Nederlands-Hervormde kerk en is gewijd aan de Johannes de Evangelist. Ten tijde van de Reformatie ging de bevolking van Diepenheim overwegend over tot het protestantisme, maar de bevolking in buurtschap Markvelde behield in grote meerderheid het Rooms-katholiek geloof.

Foto voormalig gemeenthuis Diepenheim.
Het in neoclassicistische stijl opgetrokken oude gemeentehuis van Diepenheim.

Industrie

De industrialisatie die Twente in het begin van de 19de eeuw vormde is aan Diepenheim voorbijgegaan. Wat betreft het inwonertal is het de kleinste Twentse stad, waardoor de troetelnaam Stedeke is ontstaan.

Landelijk karaker

Mede dankzij de de feodale landgoederen en kastelen die rondom de kern aanwezig zijn heeft Diepenheim door de eeuwen heen zijn landelijke karakter behouden. De agrarische sector was tot diep in de 20e eeuw voor veel bewoners de voornaamste bron van inkomsten.

Officieel heeft het dorp, voor zover bekend, nooit stadsrechten gekregen. Wel zou de heer van Diepenheim een soort stadsrecht te hebben verstrekt. Geschiften daarvan zouden in 1597 verloren gegaan zijn toen het oud-archief door brand is verwoest. In 1602 is het stadsrecht opnieuw gedocumenteerd in de vorm van het nieuwe stadsboek.

Diepenheim had in het verleden een station aan de spoorlijn Neede - Hellendoorn. Het gebouw staat er nog. Tot de vorming van de gemeente Hof van Twente in 2001 was Diepenheim de kleinste gemeente in Overijssel met een oppervlakte van 2644 hectare, 1024 woningen en 2754 inwoners.