Home » Hof van Twente » Markelo

Markelo


Dorp Marclo wordt in 1181 genoemd in het Oversticht. Gedurende de middeleeuwen vormde het dorp Markelo, met in het midden de parochiekerk H. Martinus, het centrum van het gelijknamige kerspel in het Oversticht van het bisdom Utrecht. In 1224 werd het latere stadje Diepenheim kerkelijk van Markelo afgescheiden en een zelfstandige parochie gewijd aan de apostel Johannes.

Bedevaarten

Ondanks een verbod door de 17e-eeuwse protestantse overheid werden tot midden 17e eeuw werden bedevaarten naar Markelo ondernomen vanuit geheel Twente en omliggende gebieden. In de voormalige Sint-Martinuskerk werd vóór de Reformatie een eucharistische wonderreliek van het Heilig Bloed bewaard en vereerd. Later werden bedevaarten door de overheid onmogelijk gemaakt door de devotiekapellen, heylig bloedhuisken en een afgodischen steen, dicht te metselen of af te breken.

Gemeentelijke herindelingen

Vanaf de 15e eeuw maakt het kerspel Markelo deel uit van het richterambt Kedingen. Deze kerspel wordt in 1811 samen met de buurschap Kerspel Goor en de stad Goor samengevoegd tot de gemeente Goor. Markelo werd 1 juli 1818 een zelfstandige gemeente en bleef dit tot de gemeentelijke fusie op 1 januari 2001.

Onder de gemeente Markelo hoorden de buurtschappen Achterhoek, Dijkerhoek, Elsen, Elsenerbroek, Herike, Kerspel Goor, Markelosebroek, Pothoek en Stokkum. Na 1970 onstonden, met name aan de noord- en oostkant, kleine nieuwbouwwijken.

Gerrit Rietveld

In 1969 opende nabij De Hessenheem het zwembad De Vijf Heuvels de deuren. Op Hessenheem stonden sinds 1950 diverse vakantiehuisjes van de beroemde architect Gerrit Rietveld.

Omdat de vorm en inrichting van deze vakantiewoningen niet meer voldeden aan de moderne eisen zijn ze rond 2000 gesloopt. Eén huisje bleef echter bewaard en staat thans als monument in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Foto vakantiehuisje rietveld Markelo.
Een door Rietveld ontworpen vakantiehuis op Camping Hessenheem in Markelo.