Home » Wierden » Naamgeving

Naamgeving


De oorspong van de naam 'Wierden' zou te maken kunnen hebben met de ligging van een grote waterplas tussen Wierden en Almelo. Daar was een kunstmatige ophoging ter bescherming tegen het water, zoals terpen, hillen, warden, wierden. Niet iedereen is het eens over deze theorie, aangezien deze terpen of wierden hoofdzakelijk in het noorden van Nederland voorkomen.

Meer waarschijnlijk is de naam Wierden een afgeleide van Wederden wat zoiets betekend als "een bevloeide strook grasland langs een rivier". In het Overijssels schattingsregister is de naam in verschillende vormen terug te vinden: Wederdem (1323), Wederden (1334), Weerden (1450), Wederden (1456), Wedderen (1531), Wijrden (1551) en Wierden in 1670. De naam Wederden treffen we ook al aan op schrift, dat dateert uit het eind van de dertiende eeuw. In een lijst van leengoederen van de Herrschaft Steinfurt uit 1280 wordt gezegd dat "Ecbertus de Almelo miles tenet jure homagii duas domos in Wederden er duas domos in Elsne".

De naam Widerden komt ook voor op een oude kaart uit 1570, gemaakt door Abraham Ortelius. Op deze kaart wordt dit Widerden aan de Regge getekend, ongeveer op de plek waar tegenwoordig Nijverdal ligt.